Розшукано могилу професора, заслуженого діяча науки УРСР Олександра Скоморохова

Студенти КПІ біля могили Скоморохова О.О.

Студенти КПІ біля могили Скоморохова О.О.

На прохання кафедри електромеханіки ФЕА (відповідно до інформації, що надійшла від зав. відділу Історії „КПІ” Державного політехнічного музею при НТУУ „КПІ”) працівниками Державного історико-меморіального Лук’янівського заповідника, було розшукано могилу професора, Заслуженого діяча науки УРСР, одного із засновників вищої електротехнічної освіти на Україні, основоположника вітчизняної школи електромеханіки, ініціатора створення та першого завідувача кафедри електричних машин та електрифікації промислових підприємств (нині – кафедри електромеханіки, яка відзначає в поточному році своє 95-річчя) – Олександра Олександровича Скоморохова (1874 – 1946 рр.).

Шанси відшукати місце поховання видатного вченого були практично нульовими, адже за могилою ніхто не доглядав більш ніж півстоліття, крім того, в електронній базі даних Лук’янівського заповідника, створеній у 1992 році, інформація про нього відсутня.

Могила Скоморохова О.О. (сучасний вигляд)

Могила Скоморохова О.О. (сучасний вигляд)

Лише завдяки кропіткій роботі співробітниць заповідника (а саме начальника відділу охорони та збереження пам’яток Борисюк Оксани Петрівни та інженера відділу ОЗП Даниленко Оксани Анатоліївни), які перевірили архівні книги запису поховань (значна частина яких за період 1940 – 1946 рр. з відомих причин теж не збе-реглась) та порівняли знайдені записи із реальним розташування поховань на 21 ділянці, які ще можна ідентифікувати, місце, де покоїться О. О. Скоморохов вдалося  встановити (21 ділянка, 6 ряд, 5 місце). Під час проведення весняного двомісячника з благоустрою студенти прибрали  могилу. А згодом на місці поховання, творця вітчизняної школи електромеханіки, був встановлений пам’ятний знак . Окрему вдячність висловлюємо Шиманській Анні Анатоліївні( працівнику кафедри електромеханіки ФЕА ) за підтримку і організацію у вище зазначеній роботі. Більше інформаціїї на http://em.fea.kpi.ua/index.php/novini/163-pershij-zaviduvach-kafedri-elektromekhaniki

Опубліковано у Пошукова та дослідницька:. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити коментар